CHOOSE YOUR PAGE LANGUAGE   |  BG  |  EN  |  ES  |  ET  |  IT  |  LT  |  TR  |

Развитие на дигиралните умения на възрастни чрез семейно учене

КД204 – СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОРСТВА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ВЪЗРАСТНИ

 

ИДЕИ ЗА СЕМЕЙНО УЧЕНЕ

$

Tрадиция и модерност вървят ръка за ръка

$

Пчела лети от Утена до София

$

Разказване на истории и цифрови умения

$

Весели летни празници: Създаване на пощенски картички с Canva

$

Как да направим една туристическа екскурзия интерактивна и приобщаваща за група от различни поколения?

$

Укрепване на семейните връзки и технологично развитие

$

Виртуални стаи за бягство

$

Пярну в художествената литература

$

Рисуване върху плат: Проектирайте своята чанта за многократна употреба

$

Творческа лаборатория с CANVA: създаване на мандали от растения и преместването им в цифрово пространство

$

Справяне с липсата на дигитални компетенции в семейството

$

Ден на комикса

Tрадиция и модерност вървят ръка за ръка

БЪЛГАРИЯ

Семейните традиции са на почит в България и една от популярните дейности в тази насока е създаването на родословно дърво. Обикновено това се прави в тетрадка от един от най-старите членове на семейството – този, който помни предишните поколения и иска да ги завещае на бъдещите. А по-малките пренасят готовия продукт, докъдето е стигнал, върху голям картон, за да е по-представително и да показва максимално пълно родовите клонове и подклонове. Някои правят родословното дърво по един начин, други по съвсем различен начин.

Процесът включва много драскане и търкане, със странни черти и линии, показващи връзките между семействата, които трудно могат да бъдат проследени.

Във вързка с това двама представители на фондация „Ценности, добродетели, интегритет“, които участваха в обучение по проект „Развитие на дигиталните умения на възрастните чрез семейно учене в Назили, Турция през октомври 2021 г., усвоиха интересно ноу-хау, свързано с темата.

След обучение в няколко сесии за създаване на родословно дърво на персонален компютър, те усвоиха съответния онлайн инструмент, като направиха собствени родословни дървета, следвайки инструкциите. Свежи след завръщането си в България, те организираха онлайн обучение, за да споделят наученото с повече хора. Така на 27 октомври 2021 г. в онлайн среда ценителите на традициите на предците имаха възможност да усвоят и модерното умение за изработване на дигитализирани родословни дървета, които ще бъдат полезни за разпространение и осъвременяване на традицията.

Пчела лети от Утена до София

BULGARIA

Едно от нещата, които впечатлиха българския екип, участвал в обучението за НАПРЕДНАЛИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА СЕМЕЙНО ОБУЧЕНИЕ в Утена, Литва, беше, че местната библиотека е дом на пчела. Тази пчела е изображение, направено от деца, които се учат да програмират. До табло, направено от пластмасови чаши (10 на 11 реда), има код за това как да се  запълни всеки ред – т.е. как да се поставят салфетки с различни цветове в чашите в определена последователност – така че накрая, ако чашите-пиксели са попълнени правилно, се получава красивата форма на летяща пчела. Именно тази пчела долетя от Утена до София.

Двама български представители на Фондация „Ценности, добродетели, индегритет“ (ФЦДИ) оцениха тази добра практика и я приложиха в работата си в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи в квартал „Люлин“ в столицата. В рамките на проекта „Говорим през сенките си“ към Национален фонд „Култура“, който има за цел да подготви и представи пиеса по метода на театъра на сенките, екипът на фондацията проведе занимание с деца и служители на ЦНСТ-та. Освен декодиране и програмиране (създаване на сценарий), упражнението беше много полезно, за да покаже как с участието на всички може да се създаде творчески продукт.

Идеята беше, че всеки ред натаблото е един човек (в случая на спектакъла – една роля) и че е важно всички да участват, да изпълнят ролята си точно, да се впишат индивидуално в колективния арт продукт, за да може последният да бъде качествен и въздействащ. Така екипът на творчески приложи наученото от обучението по проект „Развитие на дигиталните умения на възрастни чрез семейно учене“ в Литва, поставяйки го в софийски контекст и обогатявайки го с нови семантични хоризонти.

Весели летни празници: Създаване на пощенски картички с Canva

ИТАЛИЯ

В края на юни възрастни обучаеми в EduVita научиха как да използват Canva: безплатен за използване онлайн инструмент за графичен дизайн, където се създават публикации в социални медии, презентации, плакати, видеоклипове, лога и много други. Открихме този инструмент благодарение на обмена на добри практики с нашите партньори в рамките на проекта по Ключова дейност 2 на „Ереазъм+“ „Дигитални умения чрез семейно обучение“. Младите преподаватели на EduVita представиха сайта www.canva.com на възрастните курсисти от курса по английски език в EduVita.

След основното представяне на инструмента, участниците заедно създадоха картичка с пожеланията си за лятната ваканция. Участниците научиха, че е възможно да правят свои собствени дизайни чрез уебсайт или приложение на уебсайта. По време на уъркшопа всички участници развиха своите дигитални умения и английския си език, създавайки фрази на чужди езици. В края на сесията участниците споделиха своите съображения за това как могат да използват Canva в живота си: да създават пощенски картички за своите приятели и да споделят публикациите в социалните медии.

Една от участничките има идеята да създаде брошура с нейните готварски тайни за своите внуци: звучи като нова идея за страхотен обмен между поколенията!

Събитието беше възможност за развиване на дигитални умения за възрастни хора, но и за създаване на нови възможности за диалог и сътрудничество между поколенията.

Как да направим една туристическа екскурзия интерактивна и приобщаваща за група от различни поколения?

ИТАЛИЯ

По време на срещата по проекта „Art Bridge“ използвахме дигитален инструмент за насочване на международни гости и местни участници от различни възрасти да открият красотата на Лече. Този инструмент се нарича ActionBound и е дигитално приложение, което открихме благодарение на обмена на добри практики с нашите партньори в рамките на проекта проекта по Ключова дейност 2 на „Ереазъм+“ „Дигитални умения чрез семейно обучение“.
Дамяно и Роберто, обучители на възрастни в EduVita, и участниците в Art Bridge, ентусиазирани от потенциала на това приложение, решиха да създадат интерактивна обиколка чрез тест за паметници и интересни места в историческия център на Лече. След като избраха основните етапи от обиколката, те събраха снимки и информация, за да създадат карти с въпроси и гатанки, вдъхновени от мястото, и ги разпространиха по маршрута на виртуалната карта на историческия център на Лече.

За да направим екскурзията по-увлекателна, разделихме екипа на групи с участници от различни възрасти и им поставихме предизвикателство: познайте възможно най-много верни отговори, за да спечелите поднос със сладки Salento! Атмосферата на положително състезание се издигна, както и духът на взаимно сътрудничество между участници от различни култури и възрасти. Беше вълнуващо да се види как обучението между поколенията възниква спонтанно в този контекст: по-младите и по-„технологично грамотни“ участници показаха на възрастните как да взаимодействат с приложението, да се движат, да дават отговор или да четат насоките; възрастните споделиха своите знания и опит, за да потърсят заедно правилния отговор. По този начин всеки участник от всяка възраст и култура имаше активна роля в процеса, откривайки в същото време архитектурната, художествената и културната история на Лече.

За да задоволи жаждата за знания на най-любопитните участници, Роберто, като фасилитатор на обиколката, задълбочи информацията, предоставена в ActionBound, с истории, анекдоти и любопитни факти за Лече.

След обявяването на групата победител, участниците споделиха много положителни мисли и обратна връзка, особено след като за първи път участваха в забавна обиколка чрез дигитален инструмент. Благодарение на този опит проучихме алтернативна методология за културни резултати, която същевременно насърчава развитието на дигитални умения (напр. изтегляне на приложението, използване на виртуална карта), обмен между поколенията и изграждане на екип.

Творческа лаборатория с CANVA: създаване на мандали от растения и преместването им в цифрово пространство

ЛИТВА

Персоналът на Обществената библиотека в Утена търси различни начини и средства да повиши интереса на възрастните хора към технологиите и да ги насърчи да учат.

Служителите на библиотеката участват активно в проекта за стратегическо партньорство по порграма „Еразъм+“ ма ЕС „Развитие на дигиталните умения на възрастни хора чрез семейно обучение. Те присъстваха на обучението в българската столица София. Темата на обучението беше наистина полезно – те се научиха как да организират артистични и творчески дейности, за да подобрят цифровите компетенции на възрастните хора.

Библиотекарите откриха идея за интерактивно обучение – създаване на мандали от растения. Мандалата обикновено е рисунка с формата на кръг. Това е форма на изкуство, интуитивно творение, което дава спокойствие и помага да се фокусира вниманието. Участниците в работилницата работиха по двойки и създадоха мандали от растения, цветове на цветя, шишарки и други растителни материали.

Растенията са важни в живота на много възрастни хора. Те се интересуват от растенията и отглеждането им сами. 

В резултат на това тази популярна работа може да се използва и за развиване на други компетенции. Служителите на библиотеката излязоха с идеята да организират творческа лаборатория: поканиха хората да създадат цветни мандали, след това ги снимаха и използваха снимките, за да създадат оригинални пощенски картички.

В творческата лаборатория участваха 10 възрастни жени. Заниманието им хареса, защото не беше единствено възможност за себеизява, но и добър начин за общуване с участието на други членове на семейството – деца и внуци. Те казаха, че това може да бъде любимо занимание за свободното време и обучение за техните семейства. Събиране на растения, поставяне и фотографиране, прехвърляне на снимки на компютър и по-късно създаване на пощенски картички. Това са стъпки, които съчетават не само удоволствие, комуникация между поколенията и силна връзка с природата, но и развиват перфектно дигиталните умения – снимане със смартфони, редактиране, оформление на дигитални публикации и печат. 

Тази дейност е чудесна възможност да се прехвърлят знанията на възрастните за растенията на млади хора и деца, съответно по-младите могат да помогнат на възрастните да се научат да управляват смарт устройства и компютърни програми. Всички участници успяха да се насладят на резултатите от своята работа в края на семинара. Те използваха приложението за графичен дизайн Canva, за да създадат дигиталната пощенска картичка с изображение на мандала.

Участниците в творческата лаборатория останаха доволни както от създадените от тях мандали, така и от придобитата способност да използват новия дигитален инструмент.

„Отдавна се интересувам от растения, събирам лечебни растения, билки, но никога не съм мислила, че мога да ги използвам за творчество. Сега никога няма да купя пощенски картички – мога да ги създам сама като подарък за моето семейство и приятели. В крайна сметка, пощенска картичка, създадена от любим човек, е по-искрена и по-ценна за този, който я получава” – тук обобщи така натрупаните знания един от участниците в обучението.

Виртуални стаи за бягство

ЛИТВА

Глобалната пандемия от COVID-19 създаде много предизвикателства за преподавателите, които трябва да намерят нови начини да представят предмета на своите ученици. Обществената библиотека на  гр. Утена в Литва използва мобилното приложение „Actionbound“, за да създаде интересни и приобщаващи виртуални семинари с цел популяризиране на етнокултурните знания. Нейните служители разработиха шест виртуални стаи за бягство за тази цел. Участвайки във виртуални стаи за бягство, обучаемите от различни възрасти учат чрез завладяващи приключения, където се създават истории за всяка когнитивна тема, а участниците преодоляват предизвикателствата, като следват инстукции и кодове за решаване на различни пъзели.

Ескейп стаите (стаите за бягство) са известни в Литва и света от няколко години, но дигиталните им версии станаха популярни едва по време на пандемията, когато физическият контакт бе забранен или ограничен.

Дигиталните стаи за бягство съчетават различни дейности и увеличават максимално интереса и участието на обучаемите. В маршрута са интегрирани различни творчески дейности: видео, аудио материали, викторини, тестове, творческо писане и др. Ето защо играта позволява експериментиране, творчество, игра и работа в екип.

Активно изпълнявайки творчески задачи, участниците в тези дейности се запознават с обекти, важни за етническата култура на региона. В същото време те се учат да работят в екип, решавайки различни проблеми и преодолявайки предизвикателства.

Този когнитивен метод се счита за изключително ефективен и ефикасен. Основава се на естественото човешко желание да изследва, да разкрива тайни и да прави открития. Играта е особено привлекателна за семейства, чиито членове искат да изпитат радостта от ученето заедно.

Шест виртуални стаи за бягство могат да бъдат намерени на уебсайта https://kitokieatradimai.lt/. Участието не изисква специално оборудване, а само любопитство и търпение за игра.

За тези, които искат сами да създадат подобни виртуални стаи за приключения, програмата Actionbound може да бъде намерена на www.actionbound.com.

Пярну в художествената литература

ЕСТОНИЯ

Основна цел на проектите по „Еразъм+“ е да събират и прилагат най-добрите практики на партньорите. По време на проекта „Развитие на дигиталните умения на възрастните чрез семейно обучение“ участниците от Централната библиотека на Пярну получиха много добри идеи.

Най-интересна за нас беше идеята Обществената библиотека на Утена да използва различни дигитални средства за представяне на колекциите и услугите на библиотеката. Библиотеката в Утена използва приложението Actionbound за търсене на съкровища в библиотеката. Участниците в търсенето на съкровища трябваше да решат различни упражнения и да намерят отговори на въпроси, свързани с историята на град Утена, с библиотеката, а също и с литературата. Това ни се стори много добър начин да свържем различните поколения да работят заедно.

 

Централната библиотека в Пярну направи наша собствена версия на търсенето на съкровище в библиотеката на Утена. Подготвихме изложбата в целия град – „Pärnu in fiction“. Основната идея на изложбата бе къде са литературните места на Пярну. Кои автори са се вдъхновили от Пярну.

Отбелязахме с таблата 12 места из целия град, които се споменават в някои романи. На дъската има снимка на корицата на книгата, частта от книгата, където се споменава това място, кратко представяне на книгата и автора и стара снимка как е изглеждало това място преди години. На таблото има и два QR кода – единият води до интерактивната карта: https://www.fiasko.ee/proosaline.jpg, където може да се намери следващата спирка, а другият QR код води до електронния каталог на Цнетралната библиотека в Пярну към тази книга.

Ако искате да прочетете тази книга, можете да направите резервация на сайта и също така да се регистрирате като читател на Централната библиотека на Пярну. Идеята бе тази изложба да даде възможност на различни поколения да се разходят заедно из града, по-младите да учат възрастните как да използват QR кодове, да търсят в електронния каталог и да правят резервации за книги, а възрастните да споделят своите спомени от история за Пярну. Това е и своеобразен лов на съкровище – търсене на съкровища на нови знания за литературата, библиотечните услуги, родния град и дигиталните умения.

Разказване на истории и цифрови умения

ЕСТОНИЯ

Основна цел на проектите по Еразъм+ е да събират и прилагат най-добрите практики на партньорите. По време на проекта „Развитие на дигиталните умения на възрастните чрез семейно обучение“  участниците от централната библиотека на Пярну получиха много добри идеи.

Като основната идея на проекта е развиване на дигитални умения, както и утвърждаване на връзките между поколенията. Нашата библиотека-клон в Пайкусе организира фестивал за разказване на истории, посветен на птиците. Тъй като през април и май, има много дни, които са посветени на птиците – 8 април е международен ден за рисуване на птици, 12 май е международен ден на совите, първата неделя на май е международен ден за сутрешно слушане на птичи песни ден и т.н. 

Основната идея беше, че децата трябва да разпитат своите баби и дядовци за народните приказки, поговорки и народни вярвания, които са свързани с птиците и на базата на това трябваше да направят рисунки или разкази за птици. Общо имаме 96 рисунки или истории. Идеята за втората част на този фестивал взехме от нашите партньори от Турция, които също използваха Kahoot за свързване на поколенията. Техните Kahoot-и също бяха за история и културно наследство и темите преди това бяха споделяни между различни поколения чрез разказване на истории. Използвахме Kahoot, за да потвърдим всички тези знания и фолклор за птиците, които децата са получили от своите баби и дядовци. Направихме „BirdKahoot“. Въпросите във викторината Kahoot бяха за птичи поговорки, етнографски имена на птици и разпознаване на птици по снимки или по песента им.

Свързвайки това разказване на истории и Kahoot, накарахме децата да говорят с бабите и дядовците си, за да ги попитат какви истории знаят за птиците. По този начин децата познават по-добре нашето фолклорно и културно наследство. Викторината на Kahoot направи всички тези неща за децата по-вълнуващи и интересни и те ценят повече историите на своите баби и дядовци и се осмеляват да ги питат за техните спомени и знания. А иначе децата насочват бабите и дядовците към дигиталния свят и може би някой ден ще организират Kahoot викторина за баби и дядовци.

Рисуване върху плат: Проектирайте своята чанта за многократна употреба

ИСПАНИЯ

По време на проекта „Развитие на дигиталните умения на възрастните хора чрез семейно обучение“ участниците от UCLM получиха много добри идеи, които приложиха на практика в собствената си институция.

По време на транснационалното обучение в София бяха изрисувани шалове с техниката рисуване върху плат. В UCLM тази техника беше приложена, но по малко по-различен начин. Беше разработен семинар, който се състоеше от създаване на чанти за многократна употреба в групи между поколенията. Целта беше да се развие дейност между поколенията с идеята да се получи полезен продукт чрез прилагане на творчество и създаване на персонализиран дизайн.

Рисуването върху плат е най-добрият начин да подложите на изпитание всичките си артистични умения и да накарате ежедневните предмети да придобият магическо докосване. Това е страхотна дейност, която можете да правите в група или сами, за да се отпуснете, и е нещо, което всеки ще хареса. Едно от най-добрите неща при рисуването върху плат е, че можете да покажете прекрасните си шедьоври, като ги носите.

След като получихме материалите, започнахме да рисуваме, ето стъпките:

 1. Първо, поставяме парче картон вътре в чантата. По този начин предотвратяваме преминаването на цветовете към другата страна.
 2. След това изработваме желания дизайн. Можете да очертаете, да използвате шаблон или да развихрите въображението си, можете дори да следвате дизайн, начертан преди това на компютъра, например с помощта на Canva.
 3. За да начертаете линиите и контурите, използвайте фин флумастер Edding.
 4. Когато рисунката изсъхне, оцветете дизайна с по-дебели флумастери или можете да използвате друга боя за текстил или спрей.
 5. Накрая, след като чантата ни е боядисана, трябва да се изглади без пара.

Всичко това беше подправено с песни, разговори и смях, беше наистина забавно време и това, което всички помним.

Ден на комикса

ИСПАНИЯ

Училището Sagrada Familia в Куенка се намира в кампуса в Куенка на Университета на Кастилия-Ла Манча, което улеснява студентите да посещават университета често и да споделят с нас няколко часа в клас, които са различни от това, което са свикнали да преживяват. В този случай събитието се случи в рамките на университетската програма „Хосе Сарамаго“ 50 плюс, в която деца и възрастни заедно се научиха да създават комикси. Възрастните се възползваха от драматизираното четене, което направиха на текста „Илиада“, за да бъде сюжетът на комикса свързан с настоящия момент – войната, която живеем в Европа. Те обясниха историята на децата и определиха героите. От своя страна децата допринесоха с уменията си в използването на мобилни технологии, с приложението Comic Strip.

Този инструмент беше открит благодарение на обмена на добри практики с нашите партньори в рамките на проекта по ключова дейност 2 на програма „Еразъм+“ „дигитални умения чрез семейно учене“.

По време на заниманието по-големите деца бяха гидове по знания и история, а по-малките допринесоха със своите технологични познания. Резултатът беше изключително конструктивен и извади най-доброто от двете поколения. Повече от 20 ученици в начален 5 клас сформираха малки групи пред всеки компютър, всяка придружена от по-възрастен човек, който беше наставник и водач на групата, а децата – неговите ръце.

Всички групи създадоха история, разговаряха, смяха се и учиха, а децата се върнаха в училище щастливи, с молба да се върнат скоро. Денят завърши следобед с работилница за възрастни хора, този път с тийнейджъри от приюти, където работят върху приобщаването чрез комикси. В този ден те представиха комикс за приобщаването на възрастни хора със заглавие: „Потапянето“, където те се занимаваха с живота на възрастни хора, които губят автономия.

В заключение, чрез нишката на комикса различни поколения научиха, насладиха се и споделиха мнения и знания в рамките на един пилотен ден, за който сме сигурни, че ще има още издания.

Справяне с липсата на дигитални компетенции в семейството

ТУРЦИЯ

Ученето е процес през целия живот, независимо на колко години са хората. Фактът, че хората от всички възрасти са в непрекъснат процес на учене, е истинският знак за тяхното съществуване. Задължителните образователни процеси се извършват законно от правителствата. Въпреки това шанс за образование/учене не е даден на много хора, особено в живота след пенсиониране на лица над определена възраст. В качеството ни на ато асоциация Nazhayat събрахме участници от различни възрастови групи, за да премахнем липсата на цифрови компетенции в семейството. Дадохме възможност на нашите младежи и възрастни да извършват дейност, като се адаптират един към друг в хармония и семейна среда. Искахме да комбинираме няколко приложения, които хората все още не знаят как да използват, но са необходими в практическия живот.

Фокусирахме се върху компетенциите на нашите участници по следните предмети:

 • Използване на смартфони;
 • Приложение WhatsApp;
 • Създаване на група в WhatsApp;
 • Google карти: намиране на местоположение, изчисляване на разстоянието;
 • Превод: турско-английски (смяна на езика);
 • Копиране/поставяне на текст;
 • Изпращане на екранни снимки.

Цели на обучението:

 • Да допринесе за социализацията на участниците;
 • Да позволи на възрастните да се научат хармонично да се запознават с техническите устройства (използване на смарт телефони и приложения).

За да осигурят конкретна помощ, участниците бяха помолени да донесат свои собствени устройства. След представянето си участниците работиха по двойки под ръководството на обучителя.

След теоретичната фаза (45 мин.) всички обучаеми бяха поканени да решават практически задачи. Някои предварително подготвени задачи бяха написани на таблици на различни места в работната зона. Обучаемите трябваше да намерят задачите и да следват инструкциите. След като изпълниха всички задачи (превод, карти), те бяха помолени да запазят отговорите и да споделят екранната снимка в групата WhatsApp. По този начин те разбраха как работят и трите приложения и какви са предимствата им.

Укрепване на семейните връзки и технологично развитие

ТУРЦИЯ

В днешния свят за възрастните става все по-трудно да останат в ежедневието като членове на обществото. Постоянно променящото се технологично развитие и периодичните изисквания и области на интерес на постоянно актуализираните части правят този процес още по-труден.

Възрастните индивиди, които не могат лесно да преминат през този процес и не могат да се адаптират, започват да се изолират от обществото, още повече, затварят се във вътрешния си свят и нямат никакви очаквания от живота си.

Като организация, която провежда регионални дейности лице в лице, Nazhayat се опитва да реши тези проблеми на възрастните лица, които са доброволни участници, с помощта на различни приложения. Докато представяме на нашите участници новите практики и методи, които сме придобили чрез участието си в проекти на ЕС, ние споделяме и нашите собствени практики с нашите заинтересовани страни.

Като Nazhayat, ние организираме събития в подходящо време, за да допринесем за решаването на проблемите, пред които са изправени нашите възрастни по отношение на социалната и технологична адаптация.

Сред тези дейности нашето приложение, което смятаме за най-ефективно по отношение на „Развитие на технологични компетенции, свързани със семейството“, се състои от два етапа.

 1. Укрепване на семейните връзки
 2. Технологично развитие – сътрудничество

Укрепване на семейните връзки:

Поради различията в поколенията имаме много трудности да разберем проблемите на възрастните индивиди, които са наши роднини, какво означават и как гледат на събитията от гледна точка на различни културни ценности. Бабите и дядовците и внуците, живеещи в една къща, имат почти различни светове. Въпреки че говорят на един език, те не могат да възприемат едни и същи неща. Въпреки че искат същото решение, те могат да бъдат наранени, когато говорят и напълно да загубят комуникацията си и да установят различни светове в една и съща къща. В тази връзка, за да допринесем за решаването на проблемите, искаме нашите участници да се обединят, като формират различни възрастови групи и вземат решения по темите, по които искат да изкажат своето мнение. В този процес, който се провежда веднъж седмично със защитата на по-голямата част от участниците, всеки участник отбелязва тема, която е важна за него/нея и която смята, че не може да бъде разбрана най-много от членовете на семейството. След това с помощта на кълбо прежда всеки участник обяснява своята тема на членовете на групата и получава коментари. В този процес от хората се очаква да подхождат към събитията по различен начин и да оценяват събитията чрез емпатия. Много е важно те да могат да се изразяват без да ги прекъсват, да използват толкова време, колкото искат и да смятат, че могат да бъдат разбрани по-ясно. Да не осъзнават, че разликата във възрастта се пренебрегва дори за момент. Всички да са на една и съща възраст и всеки става способен да гледа на нещата като възрастен или по-млад.

Tехнологично развитие – сътрудничество

Индивидите, които започват да се разбират по-добре, се нуждаят от още един етап, за да засилят този процес и да увеличат сътрудничеството си. Прилагането на практика на толерантността, придобита чрез просто слушане, ще гарантира, че ползите са постоянни. Взаимоотношенията, подсилени с практики, винаги ще водят до по-трайни резултати.

Технологичните устройства са много полезни тук.

Проучване, което може да бъде направено за използването на прости приложения в социалните медии и затова, че и двете страни са едновременно учещи и инструктиращи, ще осигури различна работна атмосфера.

Особено ако възрастните чувстват, че са отворени за учене и осъзнават, че това ще създаде изключително важно съзнание у тях. Ще бъде гарантирано, че възрастните индивиди се връщат към жизненоважния си социален живот, решимостта им да бъдат полезни на околните ще се разкрие отново и ще се разкрие богатството на различното мислене.

Понятията опит и толерантност ще имат важно място в личностното развитие на младите хора. Те ще могат да погледнат на проблемите с очите на време, на която не принадлежат, и ще осъзнаят, че обществото не е само за тях и техните връстници.